Acceptatie 

week 5. Mindfulness gebruiken voor stress vermindering.

Stress beantwoorden in plaats van automatisch reageren

Stress is een natuurlijk en dagelijks verschijnsel. Als je te maken krijgt met een uitdaging, wordt de fysiologische reactie stress uitgelokt. Op zich is daar niets mis mee. Maar als het stressniveau te hoog is, of de stress maar blijft voortduren, kun je geestelijk en lichamelijk hier behoorlijk last van krijgen. We hebben allemaal te maken met stress.  Allerhande dagelijkse gebeurtenissen dagen ons continu uit. En het is niet de gebeurtenis die bepaalt hoe wij ons voelen, maar onze reactie op en interpretatie van die gebeurtenis. Stress leidt tot een schepje er boven op doen, over je grenzen gaan, niet voelen wat je nodig hebt, niet meer goed kunnen kiezen wat belangrijk is. Dit werkt als een negatieve spiraal waardoor je steeds harder moet werken om dezelfde doelen te halen en steeds minder je doelen haalt, steeds minder tot ontspanning komt. Dit is de weg van steeds verder uit balans raken, totdat je uitgeput raakt.

Een bewuste respons geven op stress in plaats van automatisch reageren geeft ons keuzes. Het alternatief voor rennen of een schepje erbovenop doen is: stoppen

Stoppen is niet makkelijk en voelt vaak niet goed omdat er stresshormonen door je lichaam jagen. Maar als we eenmaal gestopt zijn daalt het niveau van de stresshormonen ook weer snel. En dat zorgt ervoor dat ons gevoel van urgentie afneemt en dat geeft iets meer ruimte. En die ruimte maakt het ons mogelijk om de situatie bewust te beantwoorden. Maar dan wel met respect en compassie voor ons zelf!  

 

“Stopping

Stress

Before it stopping you

Stop

Luister