Adem Meditaties

 

Welkom bij de BalanSanté gratis adem meditaties. 

Je vind hier verschillende Mindfulness ademhaling meditatie oefeningen die je kunt beluisteren. Neem even de tijd om rustig te zitten of liggen en met aandacht bij je ademhaling te zijn. Ademhaling na ademhaling ben je met je aandacht bij het hier en nu. 

Mindfulness gaat niet over afdwalen, maar opmerken en terugkeren. Je ademhaling helpt je om terug te keren.  Keer op keer, terug naar het nu.

Veel plezier!

 

N

Anker

N

Hier en nu

N

Opmerken

N

Terugkeren

Aandacht voor de ademhaling

met Merel Gerrits | 12 minuten

Mindfulness vervolg opleiding

Uitleg: De lichaamshouding tijdens zitmeditatie

Kies een lichaamshouding waarin je ontspannen rechtop kunt zitten. Je zit op een meditatiekussen, een meditatiebankje of op een rechte stoel. Ervaar het contact dat je lichaam maakt met de grond, en met het kussen, het bankje of de stoel waar je op zit. Zit ‘zo stevig als een berg’: stabiel en onverstoorbaar.  Zit ‘ontspannen rechtop als een bloemstengel’: wakker en helder. 

Je hoofd is niet te ver naar voren gekanteld (want dan word je slaperig) en niet te ver naar achteren gekanteld (dat geeft onrust). Je hoofd rust in evenwicht op de romp. Beweeg daartoe je hoofd enkele keren soepel naar voren en naar achteren, en maak deze beweging dan steeds kleiner tot je hoofd tenslotte stil op je romp staat. Trek je kruin een klein beetje naar boven, alsof je hoofd aan de kruin met een dun draadje naar het plafond wordt getrokken.

Je handen liggen ontspannen op de knieën of bovenbenen, of ze rusten in je schoot. De ogen zijn half geopend en je blik rust schuin voor je op de grond. Laat je kaak ontspannen zijn, de lippen losjes op elkaar. De kiezen raken elkaar niet, of heel lichtjes. De schouders zijn ontspannen. Laat de uitdrukking van je gezicht zacht en vriendelijk zijn. Adem een keer iets dieper in, houd even vast, en adem dan langzaam en bewust uit. Dit is voor jezelf het teken dat de meditatie begint.