Acceptatie 

week 5. Mindfulness gebruiken voor stress vermindering.

Stress beantwoorden in plaats van automatisch reageren

Stress is een natuurlijk en dagelijks verschijnsel. Als je te maken krijgt met een uitdaging, wordt de fysiologische reactie stress uitgelokt. Op zich is daar niets mis mee. Maar als het stressniveau te hoog is, of de stress maar blijft voortduren, kun je geestelijk en lichamelijk hier behoorlijk last van krijgen. We hebben allemaal te maken met stress.  Allerhande dagelijkse gebeurtenissen dagen ons continu uit. En het is niet de gebeurtenis die bepaalt hoe wij ons voelen, maar onze reactie op en interpretatie van die gebeurtenis. Stress leidt tot een schepje er boven op doen, over je grenzen gaan, niet voelen wat je nodig hebt, niet meer goed kunnen kiezen wat belangrijk is. Dit werkt als een negatieve spiraal waardoor je steeds harder moet werken om dezelfde doelen te halen en steeds minder je doelen haalt, steeds minder tot ontspanning komt. Dit is de weg van steeds verder uit balans raken, totdat je uitgeput raakt.

Een bewuste respons geven op stress in plaats van automatisch reageren geeft ons keuzes. Het alternatief voor rennen of een schepje erbovenop doen is: stoppen

Stoppen maakt het mogelijk op het pad van de rechter- in plaats van de linker kolom terecht te komen (zie schema, automatische reactie / bewuste respons).

Stoppen is niet makkelijk en voelt vaak niet goed omdat er stresshormonen door je lichaam jagen. Maar als we eenmaal gestopt zijn daalt het niveau van de stresshormonen ook weer snel. En dat zorgt ervoor dat ons gevoel van urgentie afneemt en dat geeft iets meer ruimte. En die ruimte maakt het ons mogelijk om de situatie bewust te beantwoorden. Maar dan wel met respect en compassie voor ons zelf! 

 

 

“Stopping

Stress

Before it stopping you

Stop

Begeleide zitmeditatie  

De bedoeling van deze meditatie is je aandacht te leren richten op één ding tegelijk, en jezelf beter te leren kennen.

We zullen oefenen met letten op de ademhaling, dan op het hele lichaam, op geluiden, gevoelens en gedachten … en tenslotte weer op je ademhaling. Je zult regelmatig met je aandacht afdwalen, en dat is heel normaal. De menselijke geest is meestal nogal actief, en is niet gewend een tijdje bewust op één ding gericht te zijn. Je traint in deze meditatie dus je aandacht: je richt je aandacht op één ding, en als je opmerkt dat hij is afgedwaald, breng je hem weer terug bij de oefening. Steeds opnieuw. Dát is aandachttraining. Zorg er voor dat je prettig en tegelijkertijd alert zit. Dat kan op een meditatiekussen, een meditatiebankje, of op een rechte stoel. Je rug is ontspannen rechtop.  Enjoy! 

Techniek van loopmeditatie

Loop wat langzamer dan je gewend bent. Je loopt niet om een bepaalde plaats te bereiken. Je hoeft je dus niet te haasten. Loop niet ‘voorover hellend’, maar ontspannen rechtop. Kalm en zelfbewust, het gezicht ontspannen, het hoofd recht op de romp. Je loopt niet om dáár te komen, maar om hier te zijn. Het pad is je doel. 

Wees je bewust van elke stap die je zet. Voel hoe je voet met de hiel de grond raakt, merk hoe de voet zich afwikkelt. De voetzool buigt, tot je de tenen optilt. In het begin is het misschien onwennig, en naar je eigen idee een beetje raar. Maar na enige oefening word je vanzelf kalm. Geef jezelf de tijd.

Arrive

“I have arrived, I am home.  In the here, In the Now”