Mindfulness

Mindfulness is ontwikkeld door Jon Kabat Zin. Zijn definitie van mindfulness is op een speciale manier oplettend zijn; ‘bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen.

Wat is Mindfulness?

Door het doen van mindfulness oefeningen leer je de aandacht te richten op het nu. Je aandacht is gericht op wat je zintuigelijk ervaart en welke gedachten er zijn in het huidige moment. Verder leer je door te oefenen een open en aandachtige houding. Elke gedachte, elk gevoel, elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten zonder er een waardeoordeel aan te geven en zonder er iets aan te willen veranderen. Mindfulness is vooral aandacht hebben voor de ervaringen die zich hier en nu aan ons bewustzijn voordoen.

Door het doen van mindfulness oefeningen leer je de aandacht te richten op het nu. Je aandacht is gericht op wat je zintuigelijk ervaart en welke gedachten er zijn in het huidige moment. Verder leer je door te oefenen een open en aandachtige houding. Elke gedachte, elk gevoel, elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten zonder er een waardeoordeel aan te geven en zonder er iets aan te willen veranderen.

 

N

Een methode om los te komen van onbewuste automatische ingesleten patronen.

N

Je helder en duidelijk bewust zijn van wat er op dit moment ervaren wordt.

N

Een bewuste aandacht op de binnen-of buitenwereld gericht.

N

Actief en alert openstellen van je innerlijke ervaringen, die toelaten en er naar handelen.

Be awake

Mindfulness Definitie

Jon Kabat-Zinn

Paying attention to something,
In a particular way,
On purpose
In the present moment,
Non- judgmentally

Hier en nu.

Mindfulness is vooral aandacht hebben voor de ervaringen die zich hier en nu aan ons bewustzijn voordoen.

Het doel van mindfulness is niet om onze geest totaal leeg te maken van gedachten. Met 60-80.000 gedachten per dag is het normaal om gedachten te hebben terwijl je bezig bent met mindfulness.

In plaats daarvan is het doel om iets te kiezen om je aandacht bij te houden en op te merken dat je afleidende gedachten hebt of gevoelens als ze ontstaan.

Je accepteert deze, laat ze weer gaan en keert weer terug met je aandacht naar je doel waar je bij wilde blijven met aandacht. Keer op keer.

 

Het 8 weken programma

De Mindfulness Stress Reduction (MBSR) training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur. Iedere sessie heeft een thema. Je leert:

> Herkennen van automatische reacties

> Onderzoeken van obstakels

> Bewust worden en respecteren van grenzen

> Stress leren herkennen

> De juiste keuzes leren maken

> Gedachten doorzien

> Mindfulness in je dagelijks leven integreren

> Succesvol toepassen van wat je hebt geleerd 

 

 

Na de training

Mindfulness training is geen theoretische, maar een praktische training. Je leert door mindfulness te trainen en te beoefenen. Na 8 weken:

√ Ervaar je minder stress

√ voel je je meer ontspannen

√ Kun je bewuster ademen

√ Kun je je beter concentreren

√ Ben je geduldiger

√ Ben je beter in staat te accepteren

√ Kun je beter omgaan met emoties

√ Heb je negatief gedrag veranderd in positief

√ Geniet je meer van je leven.

 

N

Ervaar je minder stress

N

Kun je je beter concentreren.

N

Ervaar je meer geluk en dankbaarheid

N

Geniet je meer van je leven

Effecten Mindfulness en Meditatie

  • Het beoefenen van Meditatie zorgt voor minder stress, onrust, slaapproblemen. Mindfulness en meditaties vergroten je welzijn, concentratie, specifieke medische klachten, stress management, pijn management.
  • Onderzoek toont aan dat mensen met een mindfulness bewustzijn, beter in staat zijn om hun zingeving en welbevinden te veranderen. En om hun emotioneel bewustzijn, begrip, acceptatie en de mogelijkheid om onplezierige stemmingen te veranderen. Deze mogelijkheid om je interne emoties te veranderen in het hier en nu zorgt voor goede mentale gezondheid voor de lange termijn.
  • Focus en concentratie meditatie verhoogd de vaardigheid om je concentratie te kunnen houden op een gekozen object zoals je ademhaling, zoals open bewustzijn. Het zorgt voor het verhogen van je mogelijkheid om flexibel je aandacht te kunnen focussen als het afgeleid wordt. (Je kunt beter om gaan met afleidingen en storingen om je heen.
  • Meditaties helpen je geest van malen, zorgen en angsten af te halen. Je leegt je geest van negatieve gedachten en je krijgt meer positieve gedachten.