Grenzen leren kennen,

aandacht voor dit moment

Week 3 Grenzen leren kennen, aandacht voor dit moment . 

Het vraagt aandacht om te leven en te beleven. We hebben inmiddels ervaren dat we aandacht hebben, dat we haar kunnen verplaatsen, dat we kunnen inzoomen en weer loslaten en dat de aandacht de ervaring van dit moment bepaalt.

Mindful bewegen is een meditatie waarbij je wat mag doen. Het gaat hierbij niet om presteren. Mindful bewegen kun je niet goed of fout doen, het gaat om de directe ervaringen en hoe je hiermee omgaat.

 We gaan van de doe naar de zijn modus.

Ervaren van moeheid, spanning, pijn, luiheid, weerstand, weerzin, maar ook ervaren van openheid, energie, ruimte, gemak, genot zijn waardevolle ervaringen. Het oefenen met grenzen, harde grenzen, rekbare grenzen, kan een spiegel zijn voor hoe je omgaat met de uitdagingen in je dagelijkse leven en jouw grenzen daarbij. Ons lichaam geeft voortdurend signalen aan ons bewustzijn. We kunnen pas ‘ja’ of ‘nee’ leren zeggen tegen de wereld en tegen onszelf, als we weten of iets goed voor ons is of niet, als we onze grenzen kennen.

We leven in een maatschappij die de neiging heeft om door te gaan tot de grens van uitputting. Velen zijn de balans tussen doen en niet doen kwijtgeraakt. Balans betekent: ophouden met doen voordat je moe bent. De mindful bewegingsoefeningen gaan over het herontdekken van deze balans. We geven autoriteit aan het lichaam en aan de directe ervaring en blijven nieuwsgierig naar de informatie die je lichaam je geeft.

Bewegen in aandacht, staande bewegingen

 Neem even de tijd om rustig te zitten of liggen en met aandacht bij je ademhaling te zijn. Luister naar je lijf, bewaak je grenzen en beweeg met aandacht.  Geniet ervan. 

Bewegen met aandacht, staande oefeningen

Yoga

“Luister

 naar je lijf als het 

fluistert,

Zodat het niet hoeft te 

schreeuwen”.

Concentratie op de ademhaling

 De adem is een gemakkelijk object voor onze aandacht. Hij is altijd aanwezig, we hoeven er niets voor te doen, het biedt lichamelijke sensaties. De adem beweegt, er gebeurt wat. Het is makkelijker te blijven bij iets dat beweegt dan bij een vast punt.

 Aandacht voor de adem kan je uit een vervelende situatie halen. De meest vervelende ervaringen spelen zich vaak af in je denken en voelen en niet in de werkelijkheid. Het doel van het waarnemen van je adembeweging is dat het je terug brengt naar het huidige moment: het Hier en Nu.

In het Hier en Nu, is er geen verleden, geen toekomst. Er is geen ander moment dan dit. Aandacht op de adem laat geen ruimte open voor je automatische piloot, voor je automatische gedachten, piekeren. 

Je zult merken dat gedachten en andere ervaringen komen en gaan. Je kunt dit slechts beperkt beïnvloeden. De aandacht dwaalt af zonder dat je je ervan bewust bent. Afdwalen hoort erbij, je kunt altijd terugkeren naar de aandacht voor de adem. Telkens weer opnieuw beginnen. Je kunt, nadat je hebt opgemerkt waar de aandacht mee bezig is, deze terugbrengen naar de ademhaling.

 

Aandacht voor de ademhaling

met Merel Gerrits | 12 minuten

Uitleg drie minuten ademruimte oefening.

Stap 1:
Richt je aandacht eens op gedachten die er nu zijn. Je hoeft ze alleen maar op te merken.
Wellicht herken je ook een stemming of een emotie die nu bij je is. Breidt dan de aandacht uit naar het lichaam. Op je eigen manier scan je lichaam en en weet ook wat je nu ervaart en of dat prettig of onprettig is.

Stap 2:
Richt nu heel je bewustzijn eens op de adembeweging in de buik. Blijf met je aandacht bij de ademhaling en voel het rijzen en dalen van de buik als je in en uit ademt.

Stap 3:
Breidt dan langzaam de aandacht weer uit. Vanuit de buik, voel zo weer eens heel je lichaam.
Merk op je lichaam en de geluiden om je heen. Wees je bewust van de emotie of de gedachten die er op dit moment zijn.
Neem het bewustzijn wat je nu ervaart mee in de volgende momenten van je dag.