Het Landschap van stress.

Bewust worden van je signalen.

Week 4 Het landschap van stress. Bewust worden van je stress signalen. 

De geest is het meest verbrokkelend bezig wanneer hij zich aan het één vastklampt en het ander probeert te vermijden of te ontvluchten. Via mindfulness blijf je erbij, omdat dit je een andere invalshoek biedt: het plaatst alles in een ruimer perspectief en leert je anders met je ervaringen omgaan.

 Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor een stressgevoel. We kunnen proberen om onze reactie daarop te veranderen. Immers, de manier waarop we met de dingen omgaan, bepaalt of ze ons leven beheersen of dat we er op een wat luchtiger manier tegenover kunnen staan.

 Door ons bewust te worden van de gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die door gebeurtenissen worden opgeroepen, krijgen we de kans om er op een andere en mogelijk betere manier op te reageren. We gaan dan niet mee in onze gewoonte en automatische reactie. Afkeer, weerzin, boosheid, irritatie, ervan weglopen, vermijden, onderdrukken zijn allemaal voorbeelden van reactief gedrag, gedrag op de automatische piloot.  Je bent al in de weerstand voordat je er erg in hebt, of je valt tegen iemand uit terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Reactief gedrag geeft vaak een korte ontlading of opluchting, maar draagt op langere termijn meestal niet bij aan je welzijn.

 In de mindfulness training gaat het erom dat je stress, klachten en problemen het beste voorkomt door je aandacht te brengen naar datgene wat je als onprettig ervaart en daar voor een moment bij te blijven, met geduld en vertrouwen. We oefenen in het kijken naar stress, en deze vanuit aandacht te beantwoorden in plaats van te reageren vanuit een reflex. De manier waarop je dit kan doen op een stressmoment is door: stil te staan, te ademen, te kijken en vervolgens bewust te handelen.

Oefenen met erbij blijven

Herinner jezelf er aan dat je je lichaam kunt gebruiken als middel tot aandachtgerichtheid. Dat kan heel eenvoudig door op je houding te letten. Waarschijnlijk zit je als je dit leest. Wat zijn op dit moment de gewaarwordingen in je lichaam? Als je klaar bent met lezen en gaat staan, voel dan de bewegingen van het opstaan, van het lopen naar de volgende bezigheid, van hoe je aan het eind van de dag in bed gaat liggen. Wees in je lichaam als je beweegt, als je iets pakt, als je je omdraait. Zo eenvoudig is het.

Oefen geduldig met voelen wat er is – en het lichaam is er altijd. Maak het tot een tweede natuur om zelfs de kleinste bewegingen die je maakt op te merken. Als je iets aan het pakken bent, ben je er al mee bezig; je hoeft niets extra’s te doen. Merk simpelweg op dat je iets pakt. Je beweegt. Je kunt jezelf trainen om in het hier en nu te zijn, je kunt dat gevoel ontwikkelen.

Het is heel eenvoudig. Steeds maar weer oefenen om je aandacht op je lichaam te vestigen, als middel om in het hier en nu te zijn. Het lijkt een inspanning, maar het werkt ontspannend om steeds maar weer naar het huidige moment terug te keren. Het stelt ons in staat niet alleen tijdens de meditatie bewust bezig te zijn, maar veel vaker bewust in het leven te staan.

Onderschat  niet de kracht die je krijgt van het voelen, van de eenvoudige bewegingen van je lichaam de hele dag door.

Bewegen in aandacht, staande bewegingen

Neem even de tijd om rustig te zitten of liggen en met aandacht bij je ademhaling te zijn. Luister naar je lijf, bewaak je grenzen en beweeg met aandacht.  Geniet ervan. 

Bewegen met aandacht, staande oefeningen

met mannenstem (spotify) | Yoga

Bewegen met aandacht, staande oefeningen

met vrouwenstem (youtube) | Yoga

Begeleide zitmeditatie  (40 minuten)

De bedoeling van deze meditatie is je aandacht te leren richten op één ding tegelijk, en jezelf beter te leren kennen. We zullen oefenen met letten op de ademhaling, dan op het hele lichaam, op geluiden, gevoelens en gedachten … en tenslotte weer op je ademhaling. Je zult regelmatig met je aandacht afdwalen, en dat is heel normaal. De menselijke geest is meestal nogal actief, en is niet gewend een tijdje bewust op één ding gericht te zijn. Je traint in deze meditatie dus je aandacht: je richt je aandacht op één ding, en als je opmerkt dat hij is afgedwaald, breng je hem weer terug bij de oefening. Steeds opnieuw. Dát is aandachttraining.

Enjoy! 

 “Live the actual moment. Only this actual moment is Life”