Opnieuw bewezen: mindful mediteren vermindert stress

 Bron:  MT Management Team, de business uit het nieuws

Mindful mediteren vermindert stress en wie goed traint, kan zelfs pijn beter verdragen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Mindfulness vermindert stress

De voordelen van mindfulness meditatie op de werkvloer zijn veelvuldig bezongen. Het zou onder meer helpen bij het verbeteren van prestaties van werknemers, veerkracht verbeteren en vooral werkstress te verminderen. Maar hoe ver de kracht van meditatie gaat, bleek onlangs uit een nieuw onderzoek. Fadel Zeidan, assistent professor neurobiologie en anatomie aan het Wake Forest Baptist Medical Center, bestudeert meditatie door mindfulness al vijftien jaar. Uit zijn onderzoeken
blijkt dat de gezondheid van de participanten verbeter. Maar, vroeg Zeidan zich af, is er misschien sprake van een placebo-effect?

Blootstelling aan pijnlijke hitte

Om daar achter te komen ontwierp Zeidan een onderzoek waarbij hij 75gezonde participanten blootstelde aan pijnlijke hitte, terwijl hij ondertussen hun brein scande met behulp van MRI. Vervolgens verdeelde Zeidan samen met z’n team de participanten in vier groepen en gaf hen vier dagen training.

Nepcrème
Iedereen die meedeed aan het onderzoek, dacht dat het om een serieuze training zou gaan. Maar dit bleek niet het geval. Zo was er een groep die een crème (een soort vaseline) uitgedeeld kreeg, waarvan Zeidan vertelde dat deze de pijn zou verminderen. Vier dagen smeerden ze de crème tijdens de hitte die werd toegediend met een sonde. Het leek alsof de crème hielp, echter de onderzoekers verminderden gewoon de aangevoerde warmte.

Diep ademen
Een tweede groep kreeg een cursus in mindfulness meditatie die weinig van doen had met de serieuze training. Hen werd verteld om twintig minuten lang diep te ademen, maar ze kregen geen enkele instructie over hoe ze dit nu eigenlijk precies op een mindful manier zouden moeten doen. De controle groep luisterde op hun beurt twintig minuten lang na een opzettelijk saai boek, The Natural History and Antiquities of Selborne, op band.

Focussen zonder oordeel
En dan was er natuurlijk nog een groep die wel vier dagen lang leerde om mindfulness te mediteren, en wel door recht te zitten, de ogen te sluiten, en naar specifieke instructies te luisteren om de aandacht te focussen en emoties zonder enig oordeel langs zich af te laten glijden. Na de vier dagen volgde een herhaling van de oefening met de MRI-scan die de participanten voor hun vier dagen training hadden afgelegd. Wel werd de participanten gevraagd om hun training te gebruiken om de pijn meer effectief te weerstaan.

Beter tegen pijn bestand
Bij de controlegroep veranderde er niets. Maar de onderzoekers merkten op dat alle participanten dankzij hun training de pijn beter konden verdragen. Degenen die de nep-mindfulness training hadden gehad, voelden 9 tot 24 procent minder pijn. De placebo-crème zorgde voor een reductie van de pijn met 11 procent.

Maar het beste waren de resultaten van de groep die echt een mindfulness training hadden gekregen. Hun pijn verminderde gemiddeld met maar liefst 44 procent. Opvallend genoeg zag Zeidan dat de mensen die de mindfulness meditatie training hadden gevolgd, zelfs een ander deel van hun hersenen leken te gebruiken dan de andere groepen. Zeidan: ‘Hun brein was actiever in het gedeelte dat geassocieerd wordt met de controle van je aandacht en verbeterde cognitieve controle.’

onderzoek stress tegen mediterenSneller herstellen van stress
Hoezeer meditatie effect kan hebben op de hersenen, werd ook in het verleden al eens aangetoond door neurowetenschapper Richard Davidson. In 1992 vroeg Davidson aan de Dalai Lama of hij voor zijn onderzoek de hersenen van Tibetaanse monniken mocht bestuderen om te kijken hoe meditatie de structuur of functioneren van hun hersenen verandert. Hij kreeg toestemming en bekeek met behulp van scans de monnikenbreinen in allerlei meditatiestadia. Hij ontdekte dat hoe meer ervaren de meditator was, hoe sneller zijn hersenen konden herstellen van stress.

Meer solide baseline
De conclusie van Davidson luidde dat de monniken in staat waren dat hun ‘baseline’ te transformeren. Want hoe meer solide onze baseline is, hoe beter we moeilijke stressituaties de baas kunnen worden. Kortom, het vraagt misschien ‘monnikengeduld’, maar stress kun je voor een deel de baas worden door te trainen op mediteren en zo te leren afstand te nemen van bepaalde emoties.

Ook stress verminderen? Doe mee met de Mindfulness Meditatie training van BalanSanté

Mindfulness Meditatie training

Mindfulness Meditatie training

[dt_button size=”medium” style=”default” animation=”none” color_mode=”default” icon=”” icon_align=”left” color=”” link=”https://www.balansante.nl/online-mindfulness-en-meditatie-training/” target_blank=”true”]Lees meer over de training[/dt_button]