[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Verlaag je stress en verhoog je gevoel van ontspanning

We hebben vaak allemaal een druk leven. We moeten veel en zijn soms de hele dag bezig met lijstjes. In mijn praktijk komen mensen die (even) uit balans zijn.We leven in een drukke maatschappij en de drukte van de dag zorgt dat je lijf gaat reageren alsof er echt iets mis is.Dat komt omdat ons lichaam reageert op stress. Zodra er sprake is van een stressvolle situatie zet ons brein twee systemen in werking:

StressDiagram

Het sympathisch zenuwstelsel zorgt bijna onmiddellijk voor de ‘vecht- of vluchtreactie’, die ons lichaam klaarstoomt voor actie. Onze spieren spannen zich aan en onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, waardoor je je hart voelt bonzen in je borstkas. De pupillen verwijden zich. Het bloed wordt onttrokken aan onze organen en naar de spieren gestuurd. De spijsvertering gaat op een laag pitje (wat het ‘vlinders in de buik’-gevoel veroorzaakt). We beginnen te zweten, zodat het lichaam na explosieve actie weer afkoelt.

En als je langere tijd uit balans bent weinig meer nodig om deze vechten vlucht reactie te activeren.Het resultaat is dat je ook je uit balans voelt, zoals met een burnout, sombere gedachtes, of bijvoorbeeld altijd een gehaast gevoel ervaart.

Hoe doorbreek je het gevoel van stress?

Door middel van het doorbreken van de drukheid van de dag en het bewust worden van wat je doet en vooral niet hoeft te doen, kun je al heel veel veranderen. Een techniek waarmee je dit kunt gaan veranderen is het beoefenen van mindfulness en meditatie.

Stress de baas met je ademhaling

Een  makkelijke oefening is een mindfulness ademhaling oefening.  Een oefening die kan helpen als je gestrest bent. En het fijne van deze oefening is dat hij maar 3 minuten hoeft te duren.

Oefenen met Ademen

Deze oefening komt uit de mindfulness training: Drie Minuten Ademruimte. Je kunt hem ieder moment inzetten om te pauzeren en jezelf te hernemen in lastige situaties.

balansante meditatie lounge

In onze meditatie lounge kun je deze oefening gratis luisteren. Drie minuten ademruimte bestaat uit drie stappen. Voor elke stap neem je 1 minuut.

Effect 3 minuten ademen.

In drie minuten lukt het natuurlijk niet om volledig ontspannen te zijn of totaal geen ergernis meer te voelen (soms lukt dat overigens wel). Maar wat het wel oplevert is ruimte om anders te reageren dan normaal. Om af te wijken van je automatische piloot. Bij ongemak als irritatie of stress, is je automatische reactie niet altijd de beste.

effect mindfulness op stressEffect mindfulness op stress

Uit onderzoeken naar stress en mindfulness weten we al dat mindfulness-meditatie de effecten van stress doet verminderen. Uit hersenonderzoek komen interessante inzichten die dit onderbouwen. Mindfulness meditatie zorgt voor een afname in de Amygdala (het angstcentrum) en een toegenomen grijze massa in de Prefrontale cortex en de Hippocampus (Neuroplasticiteit van de hersenen).

Alhoewel de precieze mechanismen van neuroplasticiteit nog steeds niet volledig duidelijk zijn, lijkt het er dus op dat mindfulness meditatie het effect van stress op de hersenen precies omkeert! Wil je meer weten over neuroplasticiteit? In het filmpje leg ik het uit. 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/WqIKWS_gAbM”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]