Wat is de Mindfulness Bodyscan?

De bodyscan is een fijne oefening die erg veel aan het einde van een yogasessie gedaan wordt, maar ook voor veel mensen een vast onderdeel van hun mindfulness meditatieoefening vormt. Het is een goede oefening om mee te beginnen als je net start met mediteren. Tijdens de mindfulness basis training starten we ook met deze oefenen. We voorkomen hier ook zitproblemen mee omdat de bodyscan als enige van de meditatie oefeningen, liggend uitgevoerd wordt.  Een half uur liggen gaat vaak makkelijker af dan een half uur zitten:)

Waarom heet het Mindfulness Bodyscan?

In deze meditatie is ons lichaam ons meditatieobject. We zijn met aandacht bij het lichaam waarin we ieder gebied met aandacht benaderen. Iedere keer als we in onze gedachten afdwalen keren we terug naar het gebied waar onze aandacht op was gevestigd. Hiermee trainen we onze focus en concentratievaardigheden. We proberen ook tijdens de oefening de sensaties in ons lichaam waar te nemen en te voelen. We worden steeds bewuster waar ons lichaam minder ontspannen is en wat het effect van ontspanning op onze spieren is. Als we de oefening vaker doen zul je merken dat je lichaam steeds anders aanvoelt en dat we daar steeds beter mee leren om te gaan. Als we tijdens de meditatie problemen ervaren omdat we bijvoorbeeld moeite hebben om bepaalde lichaamsdelen te voelen of dat sommige delen pijnlijk zijn dan proberen we dat te accepteren en onze gedachten daarover waar te nemen.

Als we deze oefening regelmatig doen dan helpt deze ons om ontspanning te beleven en te verkennen,een beter contact met en acceptatie van je lichaam te bereiken en beter om te gaan met lichaam sensaties, gevoelens en pijntjes en tot slot verbetert ons concentratievermogen en zelfbewustzijn als we deze oefening regelmatig beoefenen.

Gratis Bodyscan oefenen

Zoals bij elke meditatie proberen we niet te oordelen, als het minder gaat kwaad op ons zelf te worden en resultaat gericht te zijn. Probeer als je uitademt het gedeelte van je lichaam waar je de aandacht op richtte te ontspannen. Ben je er klaar voor om na het lezen hiervan het zelf te ervaren? In de BalanSante Meditatie lounge kun je gratis de bodyscan oefenen en nog veel meer gratis mindfulness en meditatie oefeningen.

Laten we beginnen!

 [dt_button size=”medium” style=”default” animation=”none” color_mode=”default” icon=”” icon_align=”left” color=”” link=”https://www.balansante.nl/gratis-meditatie-oefeningen/” target_blank=”true”]Gratis Bodyscan oefenen[/dt_button]